Mottó: "Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés." (Kodály Zoltán)

2010. október 13., szerda

Mérőlépés, avagy a TÁ

A hétfői csoport az ismétlő nagycsoport, vagyis többségük járt hozzám tavaly; így szinte mindent megtanultunk, ami a zeneiskolai előképzőben szükséges :)
Egy legény van, aki most kezdi, jó kis szakmai kihívás ez nekem ;)

A fő cél tehát, a tavalyi ismeretek ismétlése, elmélyítése, persze tanulunk majd új énekeket, játékokat, és zeneelméletből is pár apró újdonságot - de nem szaladok ennyire előre, majd a maga idejében :)

Tehát, okt.11-én a mérőlépést ismételtük és emeltük ki.
A szokásos éneklős köszönés és levegővételi gyakorlatok után egy kis bemelegítős játék volt, majd megemlékeztünk TÁ papáról és TITI néniről.
Tá papa lassan jár, Titi mama szaporán. Tá papával kapcsolatban új fogalmat tanultunk, a mérőlépést; ezentúl, ha azt szeretném, egyenletesen tapsoljanak, járjanak stb., akkor így fogom mondani.
Ha szeretném, hogy kilépjük a tá-t és titi-t is, akkor ritmust lépünk vagy tapsolunk.

Tanultunk egy mondókát is:
Poros úton kocsi zörög, a kereke gyorsan pörög.
Sári néni vezeti, aki látja, neveti!

Ezt eltapsoltuk/jártuk mérőlépéssel is, ritmussal is; sőt, bonyolítottam még, de ezzel nem fárasztom a kedves olvasókat :D

Még egy pár énekkel és mondókával is kipróbáltuk, majd előkerültek a ritmushangszerek. Már tavaly is volt karmesteres játék, egy karmester vezényli a zenekart: ha leengedi a kezét, halkan szólnak a hangszerek, ha felemeli, hangosan. Fülsiketítő, de nagyon szeretik :))

Játék is volt a végén, a Csön csön gyűrű, tavaly ezt nem vettük elő, nem tudtam, ismerik-e? Itt is a halk-hangos gyakorlására nyílik lehetőség, mivel a hunyót segítjük: halk éneklés szól, de ha odaér, akinél a gyűrű van, hangossá válik az ének.
(meghallgatható itt)

Medvevadászat is volt, hát persze :) Bár most mamutra vadásztunk, a többi ugyanaz :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése