Mottó: "Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés." (Kodály Zoltán)

2010. október 14., csütörtök

Középsősök

Kicsit féltem ettől a korcsoporttól, mert tavaly sok nehézség adódott, főleg a figyelmüket volt nehéz elkapni, vagy túlságosan beleélték magukat a játékba, és nem hagyták abba; vagy csak egynek pisilni kellett, mire a fél órás alkalom abból állt, hogy sorban álltak a wc-nél...

A mostani csoport viszont tüneményes! Persze lehet, hogy ez csak addig tart, míg megismerjük egymást, aztán elkezdik feszegetni a határokat :)

Amit gondolok velük kapcsolatban, hogy a fő cél megéreztetni velük az egyenletes lüktetést, megszerettetni a közös éneklést -ezzel nincs gond, akkor is énekelnek, ha nem ismerik a dalt. Náluk a közös öröm, mondhatni öröm-éneklés a cél, több játék, sok mozgás.

Közben persze fejlődik a hallás, a ritmusérzék, a dallammemória, és nem elhanyagolható az összepontosított figyelem megtanulása sem.

A múlt héten nem ismert énekeket újra elővettük (Ilyen kicsi a törpe..., Eresz alól fecske fia), aztán megtanítottam a Zsipp-zsupp kezdetű éneknek egy egyszerű játék variációját: körben sétálva énekeljük, egyvalaki a körben ellenkező irányba sétál. Az ének végén akinél megáll, énekelve megkérdi: 'Téged hogy hívnak?' Erre válaszként énekelve hangzik el a kérdezett neve. Kezet fognak, helyet cserélnek.
Bátortalanok voltak még, de azt gondolom, idővel vígan fognak akár egyedül is énekelni mások előtt :)

Tanultunk még egy éneket:
Egyél libám, egyél már,
nézd a napot, lemegy már,
éjfél tájba, nyolc órára,
esti harangszóra, hipp, hopp, hopp!

A végén fokozatosan le kell guggolni, előtte körben járunk. (meghallgatható itt>>)

Karmesteres játék is volt, a ritmushangszerek halkan szólnak, amikor len van a karmester keze, ha felemeli, hangosan. Nagyon hamar megértették!

Végül a Mackó, mackó, ugorjál kezdetű éneket ugráltuk-játszottuk el, ezt ismerték, és vígan szökdécseltek :) Sajnos erről nem találtam meghallgatható változatot, a szövege itt van:

Mackó, mackó ugorjál!
Mackó, mackó forogjál!
Tapsolj egyet, ugorj ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése