Mottó: "Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés." (Kodály Zoltán)

2010. október 26., kedd

4. óra haladó nagyokkal -hétfő

Nekik múlt héten kimaradtak a diós-almás énekek, így velük is ezeket vettük sorra. Újra eljátszottuk a múlt heti kutas játékot, ígértem, leírom:

Itt is egy kis kút, jaj belé ne essél!
Amott is egy kút, jaj belé ne essél!
Itt is árok, ott is árok, akármerre-merre járok;
Szili kút, Szanyi kút, úgyis oda visz az út.
(Egy gyereknek bekötjük a szemét, egy másik vezeti az ének alatt össze-vissza; egy harmadik leguggol, ő a kút. Az ének végére odaérnek a kúthoz, a bekötött szemű megkérdi: Milyen mély a kút? A kút válaszol: Tíz méter/Száz méter... amit akar. A bekötött szemű gyerek a hangjából kell kitalálja, ki a kút.)

Aztán ismételtük a szó és mi fecskéket, most mesét is vittem hozzá, így tanultuk a kézjeleket hozzá. Kicsit nehézkesen éreztek rá, gyakorolni kell még, majd másképp is illusztrálom a hangmagasságokat nekik.
A Zsipp-zsupp ének a legjobb ehhez, vagy a Csigabiga told ki szarvadat..., mert ezekben csak ez a két hang van :) Van még több is, persze, de most ezeket vettük elő.

Egy kis ritmusgyakorlás is volt:

Fut, szalad a pejkó, kergeti a Ferkó,
ne kergesd te Ferkó, elszalad a pejkó!

Végig titi titi tá tá ritmus van benne, apránként "csupaszítottuk le", hogy észrevegyék :)

Próbálom őket ösztönözni az egyedül éneklésre is, próbaképpen a Hol jártál, báránykám? éneket énekeltük, én voltam a kérdező, és mindig másvalakire mutattam, aki a feleletet énekelte.

Végül egy körjátékot énekeltünk (Hej vára, vára, Nadavára vára...)
Ó igen, volt egy rókás játék is, ezt fogjuk még, mert nagyon élvezték :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése