Mottó: "Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés." (Kodály Zoltán)

2010. augusztus 18., szerda

A szép éneklésről

"Minden édesanyának hinnie kell abban, hogy a gyermeke egészséges fejlődése szempontjából fontos már az újszülött számára is énekelni, mondókázni, fontos az édesanya zenei műveltsége.
Ez persze nem azt jelenti, hogy magas szinten kell képzettnek lennie valamennyi édesanyának. Nem csak tanult muzsikus foglalkozhat jól a gyermekével. Minden szülő részt vehet a helyes zenei nevelésben, akiben megvan a jó szándék arra, hogy a gyermekét dalolni szerető, zenét kedvelő emberré nevelje, megóvja a zenei selejttől, és figyelmét az időtálló, szép zene, a művészet felé fordítsa."
Forrás: www.ringato.hu

Azt gondolom, a szemkontaktust, az érintést, ölelést, ringatást nem pótolja semmi más. Hiába gondolják sokan, hogy szörnyen énekelnek, nincs hallásuk, vagy hamisan szól a dalocska, mégis olyan pluszt jelent a közben kialakult személyes, meghitt együttlét, amit nem válthatunk ki igényes zenehallgatással, sem más foglalkozásokkal!
A Ringató épp ebben bátorítja az édesanyákat, nagyszülőket: merjenek énekelni, dalolni otthon is, tanulnak új mondókákat, énekeket. Nagyon szuper dolognak tartom!

Amit viszont problémának látok: sok szülő bizony nem veszi komolyan a fent idézett sorokat, a zenében nem lát lelki táplálékot, ő maga sem válogat a zenei stílusok között. Nem azt mondom, hogy csak komolyzenét szabad hallgatni! Az igényesség nem ezen múlik, a könnyűzenében is vannak előadók, akik nem csupán háttérzajt keltenek.
A gyerekek persze ebben nőnek fel, és bár járnak zeneovira, mégsem érdekli őket, hiszen otthon sem énekelnek közösen, nem állnak közel hozzájuk a nép gyermekdalok - mondhatni unalmas a sok "gépzene" hatására.
Nem tudom, ilyenkor mi a megoldás, ne járjanak a foglalkozásokra, vagy legalább itt halljanak mást is? Sokat küzdöttem ezzel a múlt tanévben...

A legjobb viszont, amikor egy-egy gyermekről kitűnik, hogy bizony tehetséges, és a szülők is komolyan veszik ezt. Ebben is volt részem, és azt gondolom, már egy ilyen tapasztalatért is megéri!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése